En tarvitse kenenkään muun lupaa

En tarvitse kenenkään muun lupaa

Viimeisin päivitys: 16 kesäkuuta, 2017

Olen väsynyt ihmisiin jotka kertovat minulle mitä tehdä, tai mikä vielä pahempaa, jotka häpeämättömästi kertovat minulle että se mitä teen on hyvää tai huonoa. Minua suututtaa myös se, kun joku sanoo minulle että minun olisi pitänyt tehdä näin, tai ettei minun olisi pitänyt tehdä noin. Tästä lähtien aion antaa itseni tehdä mitä minun tarvitsee ilman että odotan toisten lupaa.

Ajattelen että on rakentavaa kun joku läheiseni yrittää antaa minulle ohjeita kun tarvitsen apua, tai kun he kertovat mielipiteensä, kunhan he eivät yritä satuttaa minua. Mutta en anna enää kenenkään tuomita minua tai päättää kuinka minun pitäisi elää elämääni, varsinkaan jos he eivät tiedä siitä mitään.

Et voi kieltää keneltäkään heidän itsemääräämisoikeuttaan

On helppoa kyseenalaistaa ihmisten valintoja, sillä kaikilla on heidän oma, ainutlaatuinen tapansa olla ja toimia. Jos joku on koskaan kertonut sinulle että olet erityinen, hän ei ollut väärässä. Olet erityinen, sillä sinulla on oma erityinen tapasi nähdä maailma ja olla sen kanssa vuorovaikutuksessa.

“Jokaisen ihmisen autonomian ja arvokkuuden kunnioittaminen on eettinen imperatiivi, ei palvelus jonka voimme taata toiselle tai olla takaamatta.”

-Paulo Freire-

tyttö tanssii sateessa

Minulla on omat mieltymykseni ja asiat joista en pidä, henkilökohtaiset kokemukseni ja arvojen hierarkia, eivätkä ne ole yhtään huonompia tai parempia kuin jonkun toisen. Kukaan ei tiedä minua paremmin mitä olen käynyt läpi, tai mikä sai minut olemaan tai ajattelemaan tällä tavalla jonkun toisen tavan asemasta, tai kuinka pahalta minusta tuntuu kun toiset kritisoivat minua huvikseen.

Kukaan ei voi kieltää minulta itsemääräämisoikeuttani, sillä meillä kaikilla on oikeus vapauteen, niin kauan kuin kunnioitamme toisia. Jokainen ihmissuhde, niistä sydämellisinkin, pysyy koossa sillä että otamme huomioon ja siedämme toisten ihmisten valintoja.

Toisin sanoen, jaan elämäni ihmisten kanssa joista pidän sen vuoksi keitä he todella ovat, ja se ei koskaan tule muuttumaan. Ne jotka rakastavat minua tietävät mitä tarvitsen, eivätkä he teeskentele että heillä on valta antaa minulle lupa sen saavuttamiseen. En tarvitse heidän ymmärrystään motiivieni suhteen, tarvitsen vain sitä että he kunnioittavat niitä, rakkaudella.

Yrittämisen hinta

Tietenkin voin tehdä virheitä tehdessäni päätöksiä, mutta me kaikki teemme virheitä ja meillä on myös kyky oppia niistä. Maksaisin mielummin hinnan jonkin yrittämisestä kuin istuisin siinä toivoen että voisin tehdä sen, ilman jonkun muun lupaa.

Olen lopulta tajunnut että minulla on viimeinen sana siihen miten tutkin maailmaa. Jos haluan yrittää jotakin, olen vapaa tekemään sen. Se tarkoittaa että olen valmis siihen henkiseen haavaan joka jättää ikuisen jäljen minuun, haluan olla ainoa vastuullinen siitä.

“Henkiset haavat ovat hinta, joka meidän kaikkien pitää maksaa ollaksemme itsenäisiä.”

-Haruki Murakami-

Jos en tee sitä ja annan toisten vakuuttaa minut, en ehkä lopulta kärsi haavasta, mutta kärsin katumuksesta. Joka päivä kadun etten ollut tarpeeksi rohkea puolustamaan ja taistelemaan omien arvojeni puolesta.

poika soittaa kitaraa

Huomenna minä olen ainut joka tuntee vaikutukset tekemistäni asioista

Jos sinulla on vakaita arvoja ja ajatuksia, taistele niiden puolesta. Anna tuomitsemisen ja kritisoinnin valua kuuroille korville jos ne eivät anna sinulle mitään hyödyllistä. Lopulta, ainoa tapa antaa merkitys tekemisillesi on toimia sen mukaan mitä kannat sisälläsi.

On totta että tällä hetkellä se sattuu, kun joku sekaantuu asioihin jotka eivät kuulu hänelle. Mutta tulevaisuudessa vain sinä muistat seuraamukset teoistasi. Toiset ihmiset vain kertovat sinulle mielipiteensä, tuomitsevat sinut, ja sitten unohtavat sinut.

Ei ole tarpeeksi aikaa siihen että tuhlaat sitä tekemällä jotain mitä et tahdo tehdä, vain siksi että toiset ihmiset sanovat niin. Ei ole tarpeeksi aikaa tuntea oloasi pahaksi koska joku muu ajattelee ettet tee oikeita päätöksiä. Lyhyesti, ei ole tarpeeksi aikaa pidätellä sen etsimistä mitä tarvitset ja antaa itsellesi mahdollisuutta kokea sitä koska sinulla ei ollut lupaa.

“Oikea hetki aloittaaksesi seuraava työsi ei ole huomenna tai ensi viikolla; se on juuri nyt.”

-Arnold Joseph Toynbee-


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.