Logo image
Logo image

Toisen arvostelu on itsensä määrittelemistä

2 minuuttia
Toisen arvostelu on itsensä määrittelemistä
Viimeisin päivitys: 20 syyskuuta, 2016

 

Me olemme ihmisiä – kaikki erilaisia ja ainutlaatuisia. Meillä jokaisella on tietyt käytösmallit, tietynlainen persoonallisuus ja huomattava sisäinen olemus, joka näyttää merkkejä siitä keitä me todella olemme. Valitettavasti tämä tekee meille helpoksi kyseenalaistaa muita ihmisiä ja sallia toisten arvostella ja tuomita meitä. Kuitenkin totuus on, että ihminen joka arvostelee toista kertoo enemmän itsestään kuin mitä tarkoittaa sanoa tuosta toisesta henkilöstä.

Minä kunnioitan sinua sellaisena kuin olet, enkä arvostele sinua

On vaikeaa kieltää sitä luontevuutta, jolla me osaamme arvostella muita. Moninaisuus minkälaisia ihmisiä saatamme tavata on yhtä laaja kuin vahinko, jota saatamme aiheuttaa puhumalla ihmisistä ilman, että tutustumme heihin ensin. Mukaan lukien tilanteet, jolloin tunnemme heidät, emmekä kuuntele heitä.

Totuus on, että minun mieltymykseni eivät ole samat kuin sinun; minä epäilemättä en toimi samoin kuin sinä toimisit minun sijassani ja on erittäin todennäköistä, että asiat eivät vaikuta minuun samalla tavoin kuin ne vaikuttavat sinuun.

Some figure

Tästä syystä terveitä ihmissuhteita pitää yllä kunnioitus ja suvaitsevaisuus, mukaan lukien ne, jotka ovat puhtaasti muodollisia. Meidän täytyy hyväksyä ihmiset sellaisina kuin he todella ovat.

Jos kukaan on koskaan kertonut sinulle sinun olevan erityinen, ei hän ollut väärässä. Sinä olet erityinen johtuen sinun erityisestä tavastasi nähdä maailma ja elää siinä.

Jonkun arvosteleminen ja tuomitseminen on sama kuin olla ymmärtämättä miksi tuo ihminen on juuri sellainen kuin on. Me emme tiedä mitä he ovat elämässään kokeneet, mikä on tehnyt heidät sellaisiksi mitä ovat, saati kuinka paljon heihin saattaa sattua tulla arvostelluksi ilman reilua syytä.

Minä pidän itsestäni sellaisena kuin olen, enkä halua sinun arvostelevan minua

On tapana sanoa, että ymmärtääksemme jotakuta toista meidän täytyy asettaa itsemme heidän asemaansa. Ja totuus on, että arvostellessaan kukaan ei toimi näin.

“Sinä tiedät minun nimeni, mutta et minun tarinaani. Sinä olet kuullut mitä minä olen tehnyt, mutta et ole ollut missä minä olen ollut. Sinä tiedät missä minä olen, mutta et tiedä minne minä olen menossa. Sinä näet minun nauravan, mutta et tiedä mitä minä olen kärsinyt. Älä tuomitse minua.”
-Tuntematon-

Arvostelua kohdatessamme me tunnemme olomme väärinymmärretyiksi, lannistuneiksi ja toisinaan meidän itsetuntomme kärsii. Me haluamme ihmisten ajattelevan meistä myönteisesti, olevan huolehtivaisia meidän suhteemme ja hyväksyvän meidät. Me tarvitsemme ihmisiä, jotka rakastavat meitä ja arvostavat meidän yksilöllisyyttämme enemmän kuin muita toissijaisia asioita.

Some figure

Muiden arvostelu määrittelee meidät

Olemme jo puineet sitä, että vahinko jota voimme aiheuttaa muille voidaan aiheuttaa myös meille, joten on yhtä tärkeää tuntea kuin tulla tunnetuksi. Avain tähän on, että meidät tunnistetaan meidän teoistamme.

Tämä tarkoittaa, että jos usein arvostelee ja tuomitsee muita, niin on luonnollista että meidät tunnetaan tästä ja tulemme arvostelluiksi. Mutta voi tapahtua myös niin, että tilanne ei ole näin ja sinusta tuntuu epäoikeudenmukaisesti tuomitulta.

Ihminen, joka arvostelee tai tuomitsee sinua kertoo luultavasti enemmän itsestään kuin sinusta. Ja jos se tuntuu sinusta silti pahalta, muista että kun joku arvostelee sinun polkuasi, voit aina lainata heille kenkiäsi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.